Η Παρασκευή Κουντουρόγιανη μας μαγεύει όλες τις εποχές του χρόνου, πόσο μάλλον τα Χριστούγενα που κυριολεκτά…κεντάει.
Η συνταγή της για μελομακάρονα είναι εύκολη και πεντανόστιμη:
ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ (70 κομμάτια περίπου)
1 ποτήρι ζάχαρη (200γρ)
2 ποτήρια λάδι (400ml ελαιόλαδο ή ανάμεικτο)
1 ποτήρι πορτοκάλι (250ml)
2 κ.γλ μπέικιν
1/2 κ.γλ κανέλα
1 κ.γλ. σόδα
1/2 κ.γλ γαρύφαλλο
1/2 ποτήρι κονιάκ (80ml)
1/2 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό( 80γρ)
8 ποτήρια αλεύρι(900-1 κιλό)
Ξύσμα πορτοκαλιού
Σιρόπι
2 ποτήρια μέλι (450γρ)
2 ποτήρια ζάχαρη 400γρ)
2 ποτήρια νερό (500ml)
Βράσιμο για 7-10 λεπτά.
Παγωμένο σιρόπι, καυτά μελομακάρονα. Όπως βγουν από το φούρνο, τα βουτάμε μέσα για 3-4 λεπτά, τα γυρίζουμε καλά να τραβήξουν και από τις δύο πλευρές. Τα βγάζουμε και πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι!!