Πάντα μου άρεσε να «τραπεζώνω» κόσμο στο σπίτι μου. Δεν με ένοιαζε να μαγειρεύω με τις ώρες, να πλένω σερβίτσια και να συμμαζεύω το σπίτι από την ακαταστασία…Με γεμίζει η απόλαυση και η χαρά στο βλέμμα τους μετά από ένα καλό δείπνο. Ευτυχώς με τον άντρα μου ταιριάζουμε σε αυτό. Είναι και εκείνος μερακλής και πάντα είχαμε την πόρτα μας ανοιχτή για όλους. Ευτυχώς που αρέσει και σε εκείνον η μαγειρική και με βοηθάει.
Με ρωτάνε συχνά πώς τα καταφέρνω και τους απαντώ «Απλό». Σίγουρα, υπάρχουν φορές που μαγειρεύω πολύπλοκες συνταγές, αλλά τις περισσότερες φορές προτιμώ τα απλά και γρήγορα, αλλά προσεγμένα και νόστιμα πιάτα (που να μη θέλουν και πολλή προετοιμασία). Το καλύτερο τραπέζι που έκανα ποτέ (όσο και να μην το πιστεύετε) ήταν στα γενέθλιά μου και ήταν βασισμένο σε μια ιδέα, που διάβασα κάπου στο ίντερνετ και πραγματικά έκανε θραύση: Φτιάξε μόνος σου τη μακαρονάδα που θες.
Έκανα δηλαδή μπουφέ με διάφορα είδη ζυμαρικών και διάφορες σάλτσες και άφησα τον κάθε καλεσμένο μου να διαλέξει το ζυμαρικό (κλασικό ή ολικής) και τη σάλτσα που ήθελε και να «συνθέσει» τη δική του μακαρονάδα. Παραδίπλα στο τραπέζι είχα μαχαιροπίρουνα, κουτάλια μεγάλα, αλατοπίπερο, διάφορα άλλα μπαχαρικά, 5 ειδών τριμμένα τυριά, φρέσκο και ξερό βασιλικό και μια μεγάλη ποικιλία από συνοδευτικά, όπως σολωμό, σπαράγγια, μπρόκολο και άλλα λαχανικά στον ατμό, αλλαντικά, κοκκινιστό κιμά, σπανάκι, μανιτάρια και οτιδήποτε άλλο με το οποίο μπορούσες να συνοδεύσεις τη μακαρονάδα σου.
Ομολογώ τόσο ενθουσιασμένους δεν τους έχω ξαναδεί ποτέ. Έγλειψαν κυριολεκτικά τα πιάτα τους. Με χρόνο προετοιμασίας ελάχιστο έφτιαξα ένα ονειρεμένο δείπνο, για το οποίο ακόμα και σήμερα μου μιλάνε και τους τρέχουν τα σάλια. Τεράστιο σουξέ!
Βασική προϋπόθεση είναι η ποικιλία! Είναι σημαντικό οι φίλοι σου να μπορούν να κάνουν διάφορους συνδυασμούς ζυμαρικών και σάλτσας, για να δημιουργήσουν το δικό τους τέλειο πιάτο. Χρησιμοποιώντας την τεράστια ποικιλία ζυμαρικών Μίσκο, Μέλισσα, Stella και Barilla, τα οποία παρασκευάζονται στην Ιταλία και με το σωστό βράσιμο πάντα ώστε να είναι al dente, θα τους τρελάνεις. Άλλες εταιρείες ζυμαρικών που αγαπώ πολύ είναι η Ήλιος, τα Μακβέλ, που παράγονται από το 1939, τα Primo Gusto και τα ΑΝΕΖ, που είναι από τα πιο παλιά στην αγορά. Όλα διαθέσιμα στα σούπερ μάρκετ, αλλά και στα τοπικά παντοπωλεία, μίνι μάρκετ…και σε πολύ οικονομικές τιμές, μιας και τα ζυμαρικά είναι βασικό στοιχείο της ελληνικής κουζίνας και πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές.
Δεν χρειάζεται να βάλεις πολλά. Εγώ προσωπικά βάζω σπαγγετίνι Νο 10, σπαγγέτι Νο 6, που είναι πιο χοντρά, τορτελίνια που είναι ήδη γεμιστά με κρέας ή τυρί, βίδες, πένες και ριγκατόνι. Μπορείς να συμπεριλάβεις στο τραπέζι σου όποιο ζυμαρικό θες, από χυλοπίτες, καμπανούλες, παστιτσάδα και φαρφάλες μέχρι λαζάνια και κανελόνια στο φούρνο γεμιστά με κιμά ή σπανάκι με κρέμα γάλακτος για τους vegan. Μέχρι και νιόκι μπορείς να φτιάξεις με πατάτα, παρμεζάνα ή όποιο άλλο υλικό θες.
Όσον αφορά στις σάλτσες, πέρα από την κλασική λευκή με κρέμα γάλακτος και ακόμα πιο κλασική κόκκινη σάλτσα ντομάτας, στην αγορά κυκλοφορούν πολλές. Μπορείς να φτιάξεις τις δικές σου σάλτσες ή να τις πάρεις έτοιμες. Ούτε εδώ χρειάζεται να σκοτωθείς. Μία λευκή με κρέμα γάλακτος, μανιτάρια και σκόρδο, μία κόκκινη απλή σάλτσα ντομάτας, μία ακόμα κόκκινη με πιπεριές, ελιές, κάπαρη, βασιλικό ή ό, τι άλλο θες εσύ, είναι μια χαρά.
Μου αρέσει πολύ η ντομάτα στον τρίφτη της Κύκνος και της Ομοσπονδίας, γιατί είναι πηχτές και κάνουν φοβερή σάλτσα για μακαρονάδες, αλλά και οι σάλτσες της Barilla, όπως η Arrabiatta (με πιπεριές) και η Pesti alla Genovese, που είναι με βασιλικό. Και οι σάλτσες της Pummaro είναι εξαιρετικές με μεγάλα κομμάτια ντομάτας.
Άλλες που μπορείς να βάλεις και είναι τέλειες και δοκιμασμένες είναι αυτή των Κρητικών Γεύσεων, της GAEA, που είναι με κρεμμύδι και μπαχαρικά και της Αλμωπία, που θέλει μόνο ζέσταμα. Σαλτσούλες αγνές, που ούτε συντηρητικά έχουν και είναι και ελληνικής παραγωγής οι περισσότερες. Φτιάξε και μια μεγάλη σαλάτα στη μέση και τελείωσες.
Αααα και μην ξεχάσεις το σκόρδο. Βασικότατο. Ή το σωτάρεις ψιλοκομμένο και το βάζεις σε ένα μπολάκι με μπόλικο φρέσκο λαδάκι δίπλα στα συνοδευτικά ή το συμπεριλαμβάνεις σε μερικές από τις σάλτσες σου, όχι όμως σε όλες γιατί σε πολλούς δεν αρέσει.
Στο σούπερ μάρκετ και στη λαϊκή βρίσκω όλα όσα χρειάζομαι, από φρέσκα υλικά μέχρι ωραία μπολ και κουτάλες για να σερβίρω. Τα ζυμαρικά τα φτιάχνω τελευταία στιγμή για να είναι ζεστά και τις σάλτσες τις ζεσταίνω. πριν τις σερβίρω. Γεμίζω το τραπέζι και τον πάγκο της κουζίνας με όλα τα απαραίτητα, ακόμη και νερό, ποτά, αναψυκτικά και έτοιμοι!
Κάν’ το και θα με θυμηθείς.