Το ομολογούμε ότι μας αρέσει να βλέπουμε τα λαχανικά μας περιποιημένα, γυμνά μέσα στη συσκευασία τους, συμβαίνει όμως το εξής: αρχίζουν και σαπίζουν από τις ρίζες, οπότε ξεραίνονται πολύ πιο γρήγορα. Αν δεν σκοπεύεις να τα χρησιμοποιήσεις μέσα στις επόμενες δύο μέρες, αφαίρεσε τα φύλα τους πριν τα αποθηκευσεις στο ψυγείο σου. Κράτησε τα φύλα για τις σούπες και τις σαλάτες σου. Ας δούμε λοιπόν μικρές συμβουλές για το πως θα τα αποθηκεύσουμε σωστά:
Φτιάξε ματσάκια λαχανικών.
Μπορείς να τοποθετήσεις σε πλαστικά κουτάκια βασιλικό, μέντα και δυόσμο αλλά η συγγραφέας Lily Diamond του Kale & Caramel: Recipes for Body, Heart, and Table λέει ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο. Χρησιμοποιεί βότανα στα πάντα σχεδόν, από μια σαλάτα σε μια μάσκα προσώπου, και το πρώτο πράγμα που θα κάνει όταν θα γυρίσει σπίτι της μετά από μια αγορά βοτάνων και λαχανικών, είναι να τα χωρίσει σε σκληρά και μαλακά. Βότανα με μαλακά, εύκαμπτα φύλα όπως ο βασιλικός, το κολίαντρο και η μέντα, μπορεί να αποθηκευτούν σαν ένα ματσάκι με λουλούδια. Μπορείς να τρίψεις τα κοτσάνια τους και να τα τοποθετήσεις σε ένα ποτήρι με λίγο νερό. Κάλυψε τα με λίγο πλαστικό νάυλον και τοποθέτησε τα στο ψυγείο- εκτός από το βασιλικό, που θα πρέπει να διατηρήσεις σε θερμοκρασία δωματίου.
Μην πλύνεις τα φύλα μέχρι να είσαι έτοιμη να τα χρησιμοποιήσεις. Σκληρά βότανα, όπως το δεντρολίβανο και το φασκόμηλο, μπορεί να μείνουν κατεψυγμένα στις πλαστικές συσκευασίες τους. Θα κρατήσουν περισσότερο αν τα πλύνεις, τα σκουπίσεις και τα τυλίξεις σε μια χαρτοπετσέτα αποθηκεύοντας τα μετά στο ψυγείο σου.
Αποθήκευσε τα προιόντα όπως στο σούπερ μάρκετ.
Ακόμα και αν έχεις ένα μικρό ψυγείο, μπορείς να βρείς διάφορες συμβουλές στο βιβλίο The Quick Six Fix, του Stuart O’Keeffe. Πάντα βάζεις μπροστά τα προιόντα που είναι πιο κοντά στην ημερομηνία να λήξουν, όπως το γιαούρτι, τα αυγά ή τα αλλαντικά. Τα τοποθετείς κάτω από τις πιο παλιές συσκευασίες ώστε να είναι αυτά που θα πάρεις πρώτα όταν θα χρειαστεί να μαγειρέψεις. Και πριν ανοίξεις το συρτάρι του ψυγείου για να τοποθετήσεις την καινούρια σακούλα με το σπανάκι, φρόντισε να αδειάσεις πρώτα την μισογεμάτη που αγόρασες πριν μερικές μέρες.
Ξεχώρισε τα σνάκ σου.
Ίσως να έχεις ακούσει τους διατροφολόγους να λένε ότι πλένουν, κόβουν τα φρούτα, τα λαχανικά και τα αποθηκεύουν στο ψυγείο για εύκολα και πιο υγιή γεύματα. Οι περισσότεροι τοποθετούν τους ξηρούς καρπούς σε μικρά σακουλάκια, και τα τοποθετούν σε μέρη όπου ξέρουν ότι θα τα χρειαστούν, όπως σε μια τσάντα, τσέπη ή το συρτάρι ενός γραφείου.
Βγάλε το αλεύρι από τη σακούλα.
Υπάρχουν διαφορετικοί τύπου από αλεύρι ιδιαίτερα γνωστοί στους φούρνους, με γλουτένη και μη. Οι ποικιλίες είναι με σιτάρι ολικής αλέσεως, μαύρο ρύζι, ακόμα και με πράσινες μπανάνες που είναι πιο υγιεινές από το παραδοσιακό λευκό αλεύρι. Έχουν όμως την τάση να χαλάνε πολύ πιο εύκολα, καθώς περιέχουν λάδι το οποίο οξειδώνεται όταν θα βρεθεί εκτεθειμένο σε εξωτερικές συνθήκες. Οι ειδικοί συμβουλέυουν να αποθηκεύουμε όλα τα είδη σε ένα γυάλινο αεροστεγές βάζο, ώστε να αποτρέψουμε τυχόν παράσιτα. Τα περισσότερα αλεύρια από δημητριακά, μπορεί να κρατήσουν από ένα έως τρείς μήνες σε θερμοκρασία δωματίου, και δύο έως έξι μήνες στο ψυγείο.
Τοποθετήστε σε σακούλες τα τρόφιμα σας.
Είναι μια καλή ιδέα να τοποθετήσετε το ωμό κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά σε ξεχωριστές πλαστικές σακούλες από τα υπόλοιπα ψώνια σας όταν βρίσκεστε στο ταμείο ενός καταστήματος. Και ενώ μπορεί να θεωρήσετε ότι μπορείτε να ξαναχρησιμοποιήσετε τις συγκεκριμένες σακούλες μετά στο σπίτι, είναι καλύτερα να τις πετάξετε ώστε να αποφύγετε κάποια μόλυνση. Όσον αφορά τις τσάντες πολλαπλής χρήσης, σύμφωνα με μια μικρή έρευνα του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, βρήκαν ότι κάθε σακούλα που οι καταναλωτές χρησιμοποιούσαν μετά το κατάστημα, είχε μέσα της αρκετές ποσότητες βακτηρίων. Οι ερευνητές προτείνουν να πλένουμε τις πάνινες τσάντες στο πλυντήριο ή στο χέρι με απορρυπαντικό ώστε να εξαφανιστούν σχεδόν ολοκληρωτικά τα βακτήρια. Εάν οι τσάντες σας έχουν εσωτερική μόνωση, καλό θα είναι να τις σκουπίζετε και εσωτερικά στις ραφές.
Πηγή : http://www.huffingtonpost.com/