Εάν είσαι οπαδός του χυμού, τότε συγχαρητήρια. Ανήκεις στα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού, που ξεκινά τη μέρα του πίνοντας χυμό, το πιο δημοφιλές πρωινό όλου του κόσμου. Ωστόσο, μέσα στη χαρά σου, ότι τρέφεσαι σωστά και παίρνεις πολλές βιταμίνες, παραβλέπεις το γεγονός, ότι οι (τυποποιημένοι πιο πολύ) χυμοί, ασχέτως της χώρας προελεύσεως, περιέχουν πολλή ζάχαρη. Τί πρέπει, λοιπόν, να πίνεις πραγματικά το πρωί;
ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ: ΧΥΜΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Πλεονεκτήματα: Ένα ποτήρι χυμού πορτοκάλι έχει μόλις 110 θερμίδες και σου παρέχει μια ικανοποιητική ποσότητα βιταμίνης C, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού, που έχει μεγάλα οφέλη για το δέρμα και τον εγκέφαλό σου, καθώς μειώνει δραματικά τα επίπεδα μολύβδου στο αίμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά που ζουν σε αστικές περιοχές, καθώς μελέτες έχουν δείξει, ότι η τοξικότητα από τον μόλυβδο μπορεί να οδηγήσει σε αναπτυξιακά και συμπεριφοριστικά προβλήματα, όπως μαθησιακές δυσκολίες και μείωση του IQ. Είναι επίσης απαραίτητη για τη παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο είναι η κύρια δομική πρωτεΐνη, που βρίσκεται στο συνδετικό ιστό με αποτέλεσμα πιο σφιχτό και λαμπερό δέρμα.
Μειονεκτήματα: Ο πολύς χυμός πορτοκαλιού μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στο σμάλτο των δοντιών σου. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε, ότι ο χυμός πορτοκαλιού μειώνει τη σκληρότητα του σμάλτου των δοντιών κατά 84% σε ανθρώπους, που τον έπιναν κάθε μέρα για πέντε συνεχόμενες ημέρες. Και άλλοι χυμοί φρούτων έχουν παρόμοια αποτελέσματα, απλά ο χυμός πορτοκαλιού είναι ο πιο δημοφιλής. Οι περισσότεροι χυμοί φρούτων έχουν ένα pH κάτω από 4 (το οποίο είναι πολύ όξινο), για να αποφευχθεί η ανάπτυξη βακτηριδίων. Ο χυμός των cranberry είναι ελαφρώς πιο όξινος από του πορτοκαλιού. Ακόμη χειρότερα είναι τα ενεργειακά ποτά και τα αναψυκτικά, που έχουν pH 2,6 (όσο χαμηλότερο είναι το pH, τόσο πιο όξινη είναι μια ουσία). Να, γιατί οι χυμοί δεν είναι και η πιο υγιεινή λύση.
Από περιβαλλοντικής απόψεως, σκέψου το εξής: Η ελληνική παραγωγή δεν αρκεί να μας καλύψει όλους, ούτε βρίσκουμε πορτοκάλια στη λαϊκή κάθε εποχή του χρόνου. Η μόνη λύση είναι η εισαγωγή από άλλες χώρες. Ο μεγαλύτερος παραγωγός πορτοκαλιών, που προορίζονται να γίνουν χυμός, είναι η Βραζιλία, οπότε τα φρούτα έχουν πολύ δρόμο να ταξιδέψουν μέχρι να φτάσουν στην πόρτα μας. Αλλά δεν είναι η μεταφορά το θέμα. Είναι η καλλιέργεια πορτοκαλιών με συνθετικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα και η μετατροπή πορτοκαλιών από ολόκληρα φρούτα σε «τούβλα» συμπυκνωμένου χυμού σε χάρτινα κουτιά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ενός παραγωγού από τη Φλόριντα (ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίως), η παραγωγή χυμού πορτοκαλιού εκπέμπει την ίδια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα ετησίως με 1.700 αυτοκίνητα!
Δεύτερη επιλογή: ΓΑΛΑ
Πλεονεκτήματα: Ένα ποτήρι γάλα 2% καλύπτει το 20% των καθημερινών σου αναγκών σε πρωτεΐνες και το ένα τρίτο της συνιστώμενης πρόσληψης ασβεστίου. Επιπλέον, πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε, ότι οι άνθρωποι, που πίνουν γάλα το πρωί, τρώνε πιο μετριασμένα, εξαιτίας εν μέρει της ικανοποιητικής πρόσληψης πρωτεϊνών και του γεγονότος, ότι το ασβέστιο βοηθά στη ρύθμιση των ορμονών, που ελέγχουν το βάρος. Περιβαλλοντικά, το γάλα είναι ένα ασφαλές προϊόν, που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον.
Μειονεκτήματα: Πέραν του γάλατος 0%, που δεν έχει καθόλου λιπαρά, όλα τα υπόλοιπα μπορεί να περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και συμβάλλουν σε παθήσεις, που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης. Όσον αφορά στο περιβάλλον, πέραν του φρέσκου «κανονικού» γάλατος, οι επιλογές, που μας απομένουν είναι το γάλα σε σκόνη (που οι περισσότεροι πίνουμε νομίζοντας, ότι είναι φρέσκο) και το συμπυκνωμένο. Το γάλα, το οποίο παράγεται σε μεγάλες μονάδες, συσκευάζεται και βγαίνει στην αγορά περιέχοντας υπολείμματα κακής ποιότητας ζωοτροφών, υπερβολική δόση αντιβιοτικών και αυξητικές ορμόνες. Σε δοκιμή το 2005, που διεξήχθη από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, εμφανίστηκαν στο γάλα των 92% χημικά εκτρεφόμενων αγελάδων μιας μονάδας, υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Τέλος, η κτηνοτροφία είναι στις ΗΠΑ ο κορυφαίος καταναλωτής νερού, σύμφωνα με περιβαλλοντικούς επιστήμονες του Πανεπιστημίου Cornell. Καθώς το παγκόσμιο κλίμα θερμαίνεται, το νερό είναι πιθανό να γίνει όλο και πιο σπάνιος πόρος.
ΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ;
Το γάλα. Κάνει καλό στα δόντια λόγω ασβεστίου, το οποίο κυριολεκτικά οικοδομεί το σμάλτο. Να προτιμάς το βιολογικό, το οποίο όχι μόνο δεν περιέχει φυτοφάρμακα, λιπάσματα, αντιβιοτικά και αυξητικές ορμόνες, αλλά σου παρέχει, επίσης, ευεργετικά αντιοξειδωτικά, όπως κάνει ο χυμός πορτοκαλιού. Το οργανικό – βιολογικό γάλα περιέχει 75% περισσότερο αντιοξειδωτικό Βήτα-Καροτίνη, 50% περισσότερη βιταμίνη Ε (ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να καταπολεμήσει κάποιες μορφές καρκίνου και καρδιακές παθήσεις) και δύο έως τρεις φορές παραπάνω τα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που βοηθούν την όρασή μας, καθώς και περίπου 70% περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Δεν είσαι ακόμα έτοιμος/η να εγκαταλείψεις τον πρωινό σου χυμό; Δεν χρειάζεται να μην ξαναπιεις χυμούς φρούτων ποτέ σου, αρκεί, όταν πίνεις, να τον καταπίνεις αμέσως. Εάν ο χρόνος επαφής του χυμού με τα δόντια σου είναι μεγάλος, το αποτέλεσμα θα είναι κυριολεκτικά διαβρωτικό. Γι’ αυτό καλύτερα να φας ένα πορτοκαλί από να πιεις χυμό. Υπάρχει λιγότερος χρόνος επαφής με τα δόντια σου και παίρνεις όλα τα θρεπτικά συστατικά του χωρίς να κινδυνεύεις να χαλάσουν τα δόντια σου.
Καλό θα ήταν να ξεπλένεις το στόμα σου με νερό, αφού πιεις χυμό φρούτων, αρκεί να ΜΗΝ βουρτσίσεις τα δόντια σου. Εάν τα βουρτσίσεις αμέσως, θα βουρτσίσεις και το σμάλτο, που έχει μαλακώσει προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη ζημιά. Πρέπει να περιμένεις τουλάχιστον 30 λεπτά, πριν το βούρτσισμα, για να μπορέσει το σάλιο να αποκαταστήσει το σμάλτο των δοντιών.
Πηγή: womenshealthmag.com