«Ποιον θα φέρεις μαζί σου στο χριστουγεννιατικό τραπέζι; Την Πόπη; Μα αυτή δεν τρώει κρέας και εγώ έχω κανονίσει να ψήσω ολόκληρο γουρουνόπουλο. Το έχω παραγγείλει στον κύριο Θανάση εδώ και ένα μήνα. Τί χαλάστρα μου κάνεις τώρα. Τί θα φάει το κορίτσι…». Ακούς για vegan βασιλόπιτα, vegan τυριά, vegan το ένα, vegan το άλλο και απορείς. Κι όμως. Η μεσογειακή κουζίνα με την πληθώρα αγαθών, που παράγει, μπορεί κάλλιστα να καλύψει κάθε απαίτηση με τον πιο νόστιμο τρόπο κι ας μην το πιστεύεις. Σου έφτιαξα μία λίστα με καταπληκτικές vegan συνταγές, πανεύκολες και γρήγορες, που έρχονται να σε βγάλουν χρονιάρες μέρες από τη δύσκολη θέση (και να χορτάσουν και την καημένη την Πόπη). Είναι τόσο νόστιμες, που τη βλέπω τη δουλειά. Όλοι θα φάνε τα vegan και εσύ το γουρουνάκι μόνη σου.
*Vegan και χορτοφάγος δεν είναι το ίδιο πράγμα. Η διαφορά τους είναι, ότι ο vegan έχει αφαιρέσει από τη διατροφή του όλα τα ζωικά προϊόντα (γάλα, μέλι, αυγά κα).
Σαλάτα με παντζαρόφυλλα, αγκινάρες και σελινόριζα
Υλικά
- 200γρ. τρυφερά παντζαρόφυλλα
- 2 αγκινάρες καλά καθαρισμένες και περασμένες από λεμόνι
- 1 σελινόριζα καλά καθαρισμένη και κομμένη σε μεγάλους κύβους
Για το dressing
- 1 κουτ. σούπας πετιμέζι
- 1 κουτ. σούπας ξίδι μπαλσάμικο
- 4 κουτ. σούπας χυμό φρέσκου ροδιού
- 2/3 κρασοπότηρου ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Κόβετε τις αγκινάρες σε λεπτές φέτες. Ζεσταίνετε μισό λίτρο νερό καλά αλατισμένο σε ένα κατσαρολάκι. Μόλις πάρει βράση, ρίχνετε μέσα τις φετούλες της αγκινάρας και τους κύβους της σελινόριζας και βράζετε για 7-10 λεπτά. Σουρώνετε τα υλικά σας και τα αφήνετε να στεγνώσουν σε μια πιατελίτσα.
Πλένετε, στεγνώνετε τα παντζαρόφυλλα και τα κόβετε σε λεπτά κομμάτια όπως το μαρούλι. Βάζετε τα κομμένα παντζαρόφυλλα σε μια σαλατιέρα και από πάνω βάζετε τις αγκινάρες και τις σελινόριζες. Ανακατεύετε τα υλικά με ένα πιρούνι. Φυλάτε τη σαλάτα στο ψυγείο.
Ετοιμάζετε το dressing: Στο μπλεντεράκι του μίξερ σας ρίχνετε το ελαιόλαδο, το χυμό φρέσκου ροδιού, το ξίδι και το πετιμέζι. Ρίχνετε μπόλικο αλάτι και πιπέρι. Χτυπάτε καλά, μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές, και περιχύνετε τη σαλάτα λίγο πριν τη σερβίρετε στο τραπέζι.
- 500γρ ταλιατέλες
- 250γρ μανιτάρια
- 250γρ πράσσο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 350γρ τριμμένο φυτικό κίτρινο τυρί
- 1/4 κούπα ελαιόλαδο
- 1 κουτί φυτική κρέμα γάλακτος
- αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα
- 500γρ χυμό ντομάτας
- 1 βιολογικό κύβο λαχανικών
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 1 πράσινη πιπεριά
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- 1 μεγάλο καρότο
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. φρέσκο ή ξερό βασιλικό
- 1 φλ. από το νερό που έβρασαν τα μακαρόνια
- 2 κούπες νερό
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε τις ταλιατέλες σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Δεν τις βράζουμε πολύ να είναι αλντέντε γιατί θα μαγειρευτούν και στο φούρνο. Πριν τις στραγγίξουμε κρατάμε ένα φλυτζάνι από το νερό. Τις βάζουμε στην άκρη.
Για τη σάλτσα
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε όλα τα υλικά της σάλτσας με τα λαχανικά κομμένα στα τέσσερα εκτός από το 1 φλυτζάνι νερό από τα μακαρόνια. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά, κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα πολτοποιούμε με ράβδο χειρός ή ρίχνουμε όλο το μείγμα σε ένα μίξερ και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια ομογενή σάλτσα. Προσθέτουμε το 1 φλυτζάνι από το νερό που βράσαμε τα μακαρόνια και χτυπάμε πάλι. Η σάλτσα μπρέπει να είναι αραιή για να βράσουν τα μακαρόνια στο φούρνο. Αν έχει πήξει ρίχνουμε λίγο νερό ακόμη να αραιώσει. Βάζουμε την σάλτσα μας στην άκρη.
Σε ένα τηγάνι, ρίχνουμε το 1/4 ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα πράσα και το κρεμμύδι για λίγα λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, αφήνουμε να βγάλουν τα μανιτάρια τα υγρά τους και όταν μαγειρευτούν ελαφρώς τα λαχανικά τα αποσύρουμε από τη φωτιά.
Λαδώνουμε ένα μεγάλο πυρέξ, στρώνουμε τις μισές ταλιατέλες, απλώνουμε τα μανιτάρια και τα πράσα, το τριμμένο τυρί κρατώντας λίγη ποσότητα στην άκρη (περίπου 100γρ) και με μια κουτάλα περιχύνουμε καλά σε όλη την επιφάνεια την μισή σάλτσα.
Στρώνουμε πάλι τις υπόλοιπες ταλιατέλες, περιχύνουμε σε όλη την επιφάνεια την υπόλοιπη σάλτσα, το τυρί και την κρέμα γάλακτος. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγο τριμμένο ψωμί.
Ψήνουμε στους 190-200 βαθμούς σε εστία πάνω κάτω για μισή ώρα περίπου μέχρι να μαγειρευτούν οι ταλιατέλες και να ξεροψηθεί ελαφρώς το φαγητό.
Ρύζι με δαμάσκηνα
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια (τρυφερά και ψιλοκομμένα)
- 2 φλ. ρύζι μακρύκοκκο
- 12 δαμάσκηνα αποξηραμένα (χωρίς κουκούτσι και ψιλοκομμένα)
- 4 φλ. ζωμό (της αρεσκείας σας ή νερό ζεστό)
- 1 κόκκινη πιπεριά (κομμένη σε πολύ μικρά καρέ)
- 1 καρότο (κομμένο σε πολύ μικρά καρέ)
- αλάτι
- πιπέρι
·Για το σερβίρισμα
- λίγο γιαούρτι στραγγιστό
Εκτέλεση
Ξεκινάμε το ρύζι με αποξηραμένα δαμάσκηνα, ξεπλένοντας το ρύζι σε μπόλικο νερό, μέχρι να καθαρίσει τελείως και να βγαίνει διάφανο το νερό. Το στραγγίζουμε σε σουρωτήρι. Για πιο σπυρωτό ρύζι, στύβουμε ένα λεμόνι μέσα στο ρύζι και ανακατεύουμε.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα.
Κρατάμε λίγα ψιλοκομμένα πράσινα φύλλα κρεμμυδιών για το τέλος.
Σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμύδια για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το ρύζι κι ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά και να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα δαμάσκηνα. Τέλος, ρίχνουμε το ζεστό νερό η ζωμό. Αλατοπιπερώνουμε. Χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 10′.
Προσθέτουμε την πιπεριά, τα πράσινα φύλλα κρεμμυδιών και το καρότο. Βράζουμε για ακόμα 5′, μέχρι να σκάσει το ρύζι, να πιεί όλα τα υγρά του και να εμφανιστούν τρυπούλες στην επιφάνεια του.
Αφήνουμε το ρύζι σκεπασμένο με καθαρή πετσέτα για 5-10 λεπτά.
Σερβίρουμε με λίγο γιαούρτι.
Μελωμένα πορτομπέλο με πατάτες και πορτοκάλι στον φούρνο
- 500 γρ. πορτομπέλο, κομμένα σε χοντρές φέτες
- 800 γρ. πατάτες, καθαρισμένες κ κομμένες σε κομμάτια
- 5 κλωνάρια δεντρολίβανο
- 5 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 400 γρ. χυμός πορτοκαλιού
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 5 κ.σ. μουστάρδα
- αλάτι κ πιπέρι
Εκτέλεση
Χτυπάμε σε ένα μπολ το χυμό με το λάδι, τη μουστάρδα, αλατοπίπερο κ το σκόρδο. Βάζουμε σε ένα ταψί τις πατάτες και τα μανιτάρια και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Ανακατεύουμε καλά να πάει παντού. Προσθέτουμε το δεντρολίβανο και ψήνουμε στους 200C για περίπου 1 ώρα.
Πένες με χρωματιστές πιπεριές και σαφράν
- 250 γραμμάρια πένες ή άλλο κοντό ζυμαρικό
- 1 μεγάλη πιπεριά πράσινη
- 1 μεγάλη πιπεριά πορτοκαλί
- 1 μεγάλη πιπεριά κίτρινη
- 1 μεγάλη πιπεριά κόκκινη
- 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο ή δύο μικρές λιωμένη με την πρέσα σκόρδου
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
- ¼ κουταλάκι του γλυκού κάρι
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 φακελάκι κρόκο Κοζάνης (σαφράν) σε σκόνη50 γραμμάρια κρέμα γάλακτος ή γάλα εβαπορέ αδιάλυτο για
- πιο ελαφρύ
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Παρμεζάνα vegan προαιρετικά για το σερβίρισμα
Μέθοδος
Πλένουμε τις πιπεριές και τους αφαιρούμε τα σπόρια. Τις κόβουμε σε λεπτές λωρίδες.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει ρίχνουμε τις πιπεριές. Τις σοτάρουμε καλά ανακατεύοντας ανά διαστήματα για να μην καούν. Θα χρειαστούν περίπου ένα τέταρτο για να μαλακώσουν καλά όλες.
Μόλις οι πιπεριές είναι σχεδόν έτοιμες προσθέτουμε το θυμάρι, το κάρι, το σκόρδο λιωμένο, το σαφράν και αλάτι. Ανακατεύουμε να σοταριστεί ελάχιστα και το σκόρδο και να αφήσουν τα μπαχαρικά τα αρώματά τους.
Βάζουμε το τηγάνι στην άκρη.
Βράζουμε τα μακαρόνια όπως αναγράφεται στη συσκευασία τους. Μόλις είναι έτοιμα τα σουρώνουμε, κρατώντας λίγο από το νερό τους σε ένα ποτηράκι. Τα ρίχνουμε πάλι στην κατσαρόλα που είχαν βράσει και προσθέτουμε το περιεχόμενο του τηγανιού με τις πιπεριές.
Επιπλέον προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος ή το εβαπορέ αν προτιμάμε για λιγότερες θερμίδες, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Αν δείτε ότι χρειάζεται κι άλλο υγρό να γίνουν λίγο πιο κρεμώδη προσθέτουμε λίγο από το νερό που έβρασαν (2-3 κουταλιές της σούπας δηλαδή).
Σερβίρουμε αμέσως ζεστά όπως είναι σε πιάτα και πασπαλίζουμε από πάνω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και παρμεζάνα αν το επιθυμούμε.
- 140γρ. ξερές φακές
- 1/2 κούπα βρώμη (ψιλές νιφάδες)
- 1/4 κούπα φρυγανιά
- 2-3 κ.σ. αλεύρι
- 1 κ.σ. καλά αλεσμένο λιναρόσπορο
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 1/4 κούπα ψιλοκομμένο μαιντανό
- 1 κ.σ. ξερό δυόσμο
- 1/2 κ.γ. ρίγανη
- 1/2 κ.γ. κύμινο
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- 1/4 κ.γ. σκόνη μπαχάρι
- 1 κ.γ. βεγκέτα (μείγμα λαχανικών) ή 1 τριμμένο κύβο λαχανικών
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε τις φακές να μαλακώσουν καλά. Τις στραγγίζουμε σε ψιλό σουρωτύρι και με ένα κουτάλι τις πατάμε να βγάλουν τελείως το νερό που έχουν ρουφήξει και να μην βγάζουν καθόλου. Τις πολτοποιούμε πολύ καλά στο μίξερ (να γίνουν πηχτή πάστα).Ρίχνουμε τις λιωμένες φακές σε ένα μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με το χέρι να ομογενοποιηθούν και να ανακατευτούν καλά όλα τα υλικά. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 15-20 λεπτά. Δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται να προσθέσουμε κι άλλο αλάτι – πιπέρι.Ταμπονάρουμε με ελάχιστο νερό τις παλάμες μας γιατί θα κολλάει λίγο το μείγμα και πλάθουμε μακρόστενα σουτζουκάκια. Αν το μείγμα έχει πολύ υγρασία και δεν πλάθεται προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι.
Πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο ένα σχαροτήγανο ή απλό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις κάψει τοποθετούμε τα σουτζουκάκια μας. Με λίγο λάδι ξεροψήνονται ωραία, δεν κολλάνε και νοστιμίζουν. Περιμένουμε πρώτα να ξεροψηθεί καλά από την μία πλευρά και να αρχίσει να σφίγγει το σουτζουκάκι πριν το γυρίσουμε με προσοχή από την άλλη. Ξεροψήνουμε καλά από όλες τις πλευρές. Τα αφήνουμε αρκετή ώρα στη φωτιά για να σφίξουν καλά. Όσο ψήνονται σφίγγουν. Αν τα ψήσετε στη σχάρα σε ένα πιατάκι βάλτε λίγο λάδι και πασπαλίσετε τα σουτζουκάκια πριν τα ψήσετε.
Όταν ξεροψηθούν καλά και σφίξουν τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα σερβίρουμε με ντοματούλα, μπόλικο κρεμμυδάκι, μουστάρδα ή λεμονάκι, πιτούλες, πατάτες και ό, τι άλλο αγαπάμε!
Vegan Βασιλόπιτα
- 150 γρ βίγκαν μαργαρίνη1 κούπα ζάχαρη μαύρη
- 400 γρ αλεύρι φαρίνα
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. μπέικιν σόδα
- 2 κ.σ. μηλόξυδο
- 400 ml γάλα ρυζιού (ή άλλο φυτικό γάλα)
- 1 κ.σ βανιλίνη
- 100 γρ αλεσμένα καρύδια
- λίγη τρούφα σοκολάτας
- 1 κέρμα τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο
- άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα και κουβερτούρα λιωμένη σε μπεν μαρί (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Χτυπήστε στο μίξερ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη για τουλάχιστον 5 λεπτά. Ανακατέψτε το γάλα ρυζιού με το μηλόξυδο κι αφήστε το να σταθεί για 5 λεπτά. Σε ένα μπωλ κοσκινίστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Προσθέστε το μισό γάλα στο μείγμα με τη μαργαρίνη και τη ζάχαρη και μία κούπα από το αλεύρι. Συνεχίστε το χτύπημα και προσθέτετε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι και γάλα. Προσθέστε στη ζύμη τη βανιλίνη, την τρούφα και τα αλεσμένα καρύδια. Συνεχίστε το χτύπημα για 1-2 λεπτά και ρίξτε μέσα το κέρμα. Λαδώστε κι αλευρώστε μια φόρμα για κέικ και ψήστε για 45 λεπτά στους 175 βαθμούς. Αφήστε να κρυώσει το κέικ πριν το ξεφορμάρετε.
Καλή προετοιμασία και να περάσετε τέλεια vegan και μη!!!