Μαρέγκες με κρέμα γιαουρτιού
45 λεπτά/4 άτομα
Υλικά
Για την μαρέγκα
5 ασπράδια αυγών
300 γρ. ζάχαρη
½ λεμόνι ξύσμα
Για την κρέμα γιαουρτιού
5 κρόκοι αυγών
100 γρ. ζάχαρη
50 γρ. μέλι
1 φύλλο ζελατίνη
300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό Total
1 λεμόνι ξύσμα
Εκτέλεση
Για τις μαρέγκες:
Στερεώνουμε ένα μικρό κατσαρολάκι μέσα σε ένα μεγαλύτερο, στο οποίο έχουμε βάλει λίγο νερό, να καλύψει τον πάτο (μπεν μαρί). Ανάβουμε το μάτι, ρίχνουμε τα ασπράδια στο κατσαρολάκι, προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να ασπρίσει το μείγμα. Μεταφέρουμε την μαρέγκα στο μίξερ και τη χτυπάμε για 15′, μέχρι να σφίξει. Προς το τέλος προσθέτουμε και το ξύσμα του λεμονιού.
Γεμίζουμε μια σακούλα με το μείγμα και με το κορνέ σχεδιάζουμε φωλίτσες πάνω σε λαδόκολλα που έχουμε στρώσει στη λαμαρίνα του φούρνου ή σιλπάτ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 140°C για 15′-20′. Αφήνουμε τις μαρέγκες να στεγνώσουν μερικές ώρες, πριν τις γεμίσουμε, για να μη μαλακώσουν από την κρέμα.
Για την κρέμα γιαουρτιού:
Μουλιάζουμε τη ζελατίνη σε λίγο κρύο νερό. Κατόπιν τη στραγγίζουμε και τη διαλύουμε σε ελάχιστο καυτό νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί τελείως. Σε μπεν μαρί ρίχνουμε τους κρόκους αυτή τη φορά, τη ζάχαρη και το μέλι κι ανακατεύουμε ζωηρά με το σύρμα μέχρι να ασπρίσει το μείγμα. Τα χτυπάμε κατόπιν στο μίξερ, να κρυώσουν. Προσθέτουμε τη ζελατίνη και στο τέλος το γιαούρτι και το ξύσμα. Ομογενοποιούμε.
Για τη συναρμολόγηση:
Γεμίζουμε τα μαρεγκάκια που έχουν κρυώσει και στεγνώσει με την κρέμα και σερβίρω.
Μους γιαούρτι με γλασαρισμένες φέτες λεμονιού
15 λεπτά και 5 ώρες αναμονή / 2 άτομα
Υλικά
250 γρ. κρέμα γάλακτος
250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό Total 2%
ξύσμα και σάρκα από 2 λεμόνια
3 κουταλιές σούπας ζάχαρη
για το σιρόπι:
3/4 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι τσαγιού νερό
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα λεμόνια και τρίβουμε τη φλούδα τους στον τρίφτη.
Σε ένα μπολάκι ενώνουμε το ξύσμα λεμονιού με τις 3 κουταλιές σούπας ζάχαρης και ανακατεύουμε καλά με το πιρούνι.
Καλύπτουμε το μπολάκι με πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες. Όταν το βγάλουμε από το ψυγείο τα υλικά θα έχουν ενωθεί καλά σε μια κίτρινη κρέμα.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αφρατέψει σε ελαφριά σαντιγύ.
Προσθέτουμε το κρεμώδες ξύσμα και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2 λεπτά ακόμα.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να αναμειχτούν καλά τα υλικά. Μοιράζουμε το μείγμα σε μπολάκια και το αφήνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες να παγώσει.
Κόβουμε τα λεμόνια σε λεπτές φέτες.
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη με το νερό και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τις φέτες λεμονιού. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 5-6 λεπτά μέχρι να δέσει ελαφριά το σιρόπι. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Σερβίρουμε τη μους γιαουρτιού με τις γλασαρισμένες φέτες λεμονιού και λίγο σιρόπι.
Δείτε περισσότερες λαχταριστές συνταγές στη σελίδα του Total http://total.ourwork.gr/